Kako preprečiti skupno rabo podatkov Facebooka z drugimi aplikacijami

Facebook vam omogoča, da spremenite zasebnost in informacije, ki jih dajejo aplikacije tretjih oseb za zaščito podatkov v družbenem omrežju. Uporabnik je iskal alternativo po škandalu, ki je v zadnjem tednu vključeval socialno mrežo. Preiskava ameriških časopisov je pokazala, da so bile informacije o več kot 50 milijonih ljudi zlorabljene.

Če želite, da bodo podatki obveščeni v socialno omrežje varnejši, si oglejte, kako lahko izbrišete aplikacije, spremenite zasebnost in se izognete skupni rabi podatkov s spletnimi mesti tretjih oseb.

Preprečevanje spletnega testiranja z uporabo osebnih podatkov na Facebooku

Podatki iz 50 milijonov uporabnikov Facebooka so bili pridobljeni in uporabljeni nezakonito

Razumite primer

Po poročilih v The Gardian in New York Times je svetovalno podjetje Cambridge Analytica uporabilo podatke 50 milijonov ljudi, ki so nezakonito pridobili iz predsedniške kampanje v ZDA leta 2016. \ t

Ti podatki so bili zbrani s psihološkim preizkusom - v istem slogu kot "Kako slavna oseba izgledate?", Ki je bila uspešna v Braziliji. Za testiranje je moral uporabnik pooblastiti aplikacijo, da vidi nekaj informacij iz svojega profila Faceboook.

Aplikacija je bila imenovana "thisisyourdigitallife", ki jo je oblikoval raziskovalec Aleksandr Kogan. Skupaj 270.000 uporabnikov ima dostop do svojih podatkov na Facebooku in tudi informacije vseh prijateljev na platformi, ki skupaj znašajo 50 milijonov ljudi.

Kogan je bil odgovoren za posredovanje informacij Cambridge Analytici. Podjetje je bilo najeto za kandidata za kampanjo Donald Trump. Glede na preiskave v ameriškem tisku bi svetovalec uporabil podatke, ki jih je pridobil Facebook, da bi ustvaril strategije (vključno z govoricami, napačnimi novicami in napačnimi informacijami) in vplival na volivce. Raziskovalec bi podatke prodal za 800.000 dolarjev.

Po mnenju Facebooka politika socialnih omrežij razvijalcem omogoča dostop do podatkov le za izboljšanje uporabniške izkušnje. Prodaja teh informacij ali uporaba za oglaševanje je prepovedana.

Tukaj je opisano, kako omejiti dostop do podatkov aplikacij tretjih oseb na Facebooku

Uporabnikom je običajno, da omogočijo dostop do podatkov o računu, ki niso namenjene Facebooku, in spletnih mest, ki niso Facebook, tudi brez branja določil in pogojev vsakega od njih. Lahko pa spremenite nastavitve Facebooka, da povečate zasebnost in preprečite zlorabo osebnih podatkov.

Kako izbrisati aplikacije tretjih oseb iz Facebooka

Če ste že dovolili dostop do svojih podatkov, lahko prekličete dovoljenje za Facebook. To lahko storite tako, da iz računa odstranite aplikacije, za katere menite, da niso zanesljive.

Korak 1. Kliknite ikono "meni", ki jo označuje puščica v zgornjem desnem kotu zaslona, ​​nato pa izberite "Nastavitve";

Izberite nastavitve v meniju Facebook

Korak 2. Nato kliknite na "Aplikacije" v meniju na levi strani. Poiščite ime aplikacije na seznamu in kliknite »x« poleg imena, da ga odstranite;

Korak 3. Pojavi se okno, ki ga morate klikniti na "Odstrani".

Onemogočanje aplikacij tretjih oseb v storitvi Facebook

Spodnji postopek odvzema dovoljenje za kakršnokoli integracijo vašega računa v družabni mreži z aplikacijami zunaj Facebooka ali drugih spletnih mest. To pomeni, da z deaktiviranjem vira ne bo več mogoče registrirati ali se prijaviti na katerokoli stran s podatki Facebooka. Vendar to ne zagotavlja, da predhodno nameščene aplikacije ne bodo imele več dostopa do informacij, ki ste jih že dali v skupno rabo.

1. korak. Odprite Facebook. V zgornjem desnem kotu kliknite na mali niz in v meniju, ki se pojavi, pojdite na "Nastavitve";

Dostop do nastavitev Facebook

2. V konfiguracijskih možnostih izberite "Aplikacije";

Dostop do nastavitev aplikacije Facebook

Korak 3. Pomaknite se navzdol do možnosti »Aplikacije, spletna mesta in vtičniki« in kliknite »Uredi«;

Pojdite na možnost »Aplikacije, spletna mesta in vtičniki« na spletnem mestu Facebook

Korak 4. Izberite "Onemogoči platformo".

Izklopite integracijo s programi drugih ponudnikov v storitvi Facebook

Omejite informacije, do katerih dostopajo aplikacije

Druga možnost je omejiti podatke, do katerih lahko dostopajo aplikacije, ki jih uporabljajo vaši prijatelji. Privzeto lahko ljudje, ki si lahko ogledajo vaše podatke, "prevzamejo", ko uporabljajo aplikacije in jih tako naredijo na voljo. Utemeljitev socialne mreže je, da "to naredi vaše izkušnje boljše in bolj družbene." Oglejte si korak za korakom, kako izvajati postopek.

1. korak. Odprite Facebook. V zgornjem desnem kotu kliknite na mali niz in v meniju, ki se pojavi, pojdite na "Nastavitve";

Dostop do nastavitev Facebook

2. V konfiguracijskih možnostih izberite "Aplikacije";

Dostop do nastavitev aplikacije Facebook

3. V razdelku »Aplikacije, ki jih uporabljajo drugi ljudje« kliknite gumb »Uredi«;

ki jih uporabljajo drugi ljudje »iz Facebooka

Korak 4. Počistite polja za elemente, ki jih ne želite posredovati aplikacijam. Nato kliknite »V redu« za dokončanje.

Počistite polja za informacije, ki jih ne želite deliti s Facebookom

Via Verge in The Guardian

Facebook: Kako obnoviti izbrisana sporočila? Odkrijte v forumu.

Priljubljene Objave